Funcionamiento de este blog.

Este blog iniciado en 2.006, se propone darle un "reconocimiento" a los primeros "grimpaires", "pioneros" y "aperturistas" de las vias montserratinas y a quien de alguna forma a colaborado para llegar a ser lo que representa hoy en dia, a pesar de las eternas disputas entre los colectivos implicados y las distintas formas de entender nuestro deporte o Filosofia de Vida, Montserrat es de todos!!!!.......y no es solamente una escuela, es la "Universidad" de la escalada.


jueves, 18 de junio de 2009

Lluis Estasen i Pla - 1919..

Lluis Estasen i Pla
L'home de la muntanya


Nasqué a Barcelona el 1890.
A l'any 1910 a la edat de 20 anys, es fa soci del C.E.C. Centre Excursionista de Catalunya.
Es el pare de l'alpinisme català.
L'introductor de l'escalada a la nostra terra y el descubridor de Montserrat com a escola. (1920-1927).
La seva muntanya predilecta era el Pedraforca.
Va escalar fins el any 1936 y mori el 1947, per raons de salut.
El famos refugi que porta el seu nom es el principal homenatge.

Estasen escalan a Agulle Torta al 1922.

2ª Generació.

Al 1919 fa grup junt a altres companys amb alpinistes centroeuropeus.
Marchador infatigable, esquiador extraordinario y escalador de una época heroica, marco la actividad de los montañeros durante muchos años, no solia escrivir para publicar sus hazañas pero quedaron para siempre sus conquistas, marcadas en el hielo, las rocas y las cumbres, recorrio los pirineos los alpes y se le denomina como el primer escalador de montserrat por su escalada por la via normal que lleva su nombre al gorro frigi en mayo de 1920.
Durante la guerra Europea de 1914-1918. trajeron a españa a varios alpinistas europeos que se unieron al grupo de Estasen, Herzog, Fassnach, Pauss, Cernic, Walter Illges, A. Zerkowitz.
El material era rudimentari, aqui el primer a ferrar les botes amb claus tricorni suissos va ser en Jorba del carrer Enrique Granados. Les cordes de canam eran caras y molt pesades.


Estasen al salt de la nina. Ecos. (Article Josep Fatjó)

En la misma época en Francia Jean Arlaud y su grupo de pireneistas, llamado "el group des Jeunes" de Pau, se introdujeron en los Pallars, llamando a la region "els encantats", entre Aiguestortes y Sant Maurici.
Estasen y los suyos recorieron los pirineos españoles y los franceses, utilizando las cuerdas y aprendiendo las nuevas técnicas de seguridad, entre ellos del CEC y de otras comarcas como Josep Maria Guilera, Albert Oliveras, joan Navarro, Josep Puntas, Jofre Vila, Sallarés, Josep Rovira, Pau Badia, Lluis Cirera, Enric Ribera, Ignasi Canals, Estanislao Pellicer, J. M. Soler Puig, Maria Antonia Simó.
(Datos de Historia del Montañismo II de Agustin Faus.).

Al 1930 Estasen i Josep Rovira Ascendien l'Aneto per la canal oest anomenada Corredor Estasen.
i feien la segona ascensió de la via estasen de la paret nord del Pedraforca.(de on prové el famós clau exposat a les vitrines del CADE, clau que no fou utilitzat). (*50Anys Cade. 1993)

1920 - El Gorro Frigi.
14-05-1922- Al Eco Superior, y als Flautats.
1924-La Boteruda del Gra y a 16-05-1924 el Frare Gros.
13-11-1927-La Torta y a  06-03-1927 el Eco o Agulla Estasen.
27-11-1932. El Bisbe.

Al estiu de 1936 coincidin amb el esclat de la guerra civil, va sofrir un atac d'embolia cerebral que l'aparta del alpinisme, encara que o de la vida social i de relació. 

Va morir a l'edat de 57 anys camí de la Jaca dels Prats, al Pedrasforca, sota mateix de la seva pared nort, dolçament ni massa dora ni massa tard. 

Pro la enpenta ja estava donada.  (*50 anys del Cade. 1993)

4 comentarios:

  1. "Gorros" en català no existeix. Hem de dir Gorra Frígia, Gorra Marinera i Gorres en general.
    Molt bona tasca! Felicitats!!

    ResponderEliminar
  2. Jajaja, si no ha existido hasta ahora, se debe inventar ya!!!!!!

    ResponderEliminar
  3. Algunes precissions: la foto no és a la zona de Gorros, és la Torta a la regió d'Agulles. Estaria bé que posessis la bibliografia que has utilitzat. La foto del cim, per exemple, és d'un article meu publicat a la revista Vèrtex
    Josep Fatjó

    ResponderEliminar
  4. Si es una de las cosas que estoy intentando actualizar, pero esta foto en concreto, si que posiblemente haya sido escaneada de un Vertex, pero ha sido editada en distintos medios.....

    ResponderEliminar